Pogajanja 12. 10. 2015, velika sejna soba Vlade RS, Gregorčičeva 27, Ljubljana.

Gospod Štrukelj in ostali iz sindikalne strani; še vedno ni jasno koliko bodo državo stala napredovanja.

Gospod Koprivnikar; točna ocena bo znana do konca pogajanj, ko bodo razpolagali z več podatki. Vlada se zavzema za vsebinsko ne le za zgolj načelno obravnavo.

Gospa Ramšak; najnižje plačani bi prejeli regres v višini minimalne plače, ostali pa za 100 € višjega kot letos. Znižanje plačne lestvice bi veljalo do 1. 12. 2016. Predstavila je vladni predlog. Gradivo najdete tu.

Gospod Štrukelj in ostali iz sindikalne strani;

Plačna lestvica naj se vrne na junij 2012, izplačilo pokojninske premije naj bo 90 %, vprašanja nagrajevanja uspešnosti bi ostala odprta in bi bila del pogajanj. Ob kršitvi dogovorov mora biti stavka plačana. Zahteva umika odločb ZSPSJ in ZPU. Opredelitev do odprave anomalij, ki mora biti eksplicitna, natančno mora biti določeno, kako se bodo anomalije odpravljale. Minimalna plača sega do 16. plačnega razreda. Zaposlovanje; generacijska vrzel, vlada mora začeti zaposlovati mlade. Zavrnitev vseh odločb ZUJF-a, zahteva, da vlada pripravi ovrednotenje varčevanja.

Gospod Ščernjavič; vladi so poslali 18 sklopov rešitev.

Gospod Koprivnikar, predlog sindikatov pomeni 200 milijonov višji proračun. Pogajati se je treba v okviru danih okvirjev. Šli bodo po novi mandat na vlado, da bodo lahko razširili izhodišča. Vsako povečanje na eni strani pomeni jemanje na drugi.

Gospod Vidič; za odpravo anomalij v javnem sektorju bo oblikovana 6 članska skupina, iz vsake strani 3. člani.

Pogajanja se bodo nadaljevala 19. 10. 2015.

Zapisala Darja Vrečko

13. 10. 2015